С 22% е поскъпнало слънчогледовото олио от януари до ноември. Бутилка олио от литър на едро сега струва средно 2,49 лева, докато през януари цената на олиото е била 1,99 лева, сочат данни на Софийската стокова борса, цитирани от БНР.

В момента килограм пакетирано бяло брашно тип 500 струва средно 81 стотинки, а не 71 стотинки, както беше през януари, което показва увеличение с 14% от началото на годината.

Единствено леко е поевтиняла пакетираната захар, с 4%.

За борсовите цени на горивата Антонина Белопитова от Софийската стокова борса коментира:
Не забелязваме драстично увеличение от януари досега, с известни спадове, даже на бензина малко по-ниска, са взети средни цени на сделките, които се сключват ежеседмично при нас на борсата.

Според данни на Световния съвет по зърното в края на годината потреблението на пшеница в света ще бъде с 24 милиона тона по-високо от произведената реколта. Борсовите цени са се повишили във Франция, САЩ и Германия, както и в черноморския регион.

У нас пшеницата е поскъпнала с 42% от януари до ноември, обяснява главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов. По думите му борсовите цени на стоките няма да се повлияят значително от президентските избори в САЩ.
„Рутинно действие, по-скоро едно очакване, но няма нагласа за драстични изменения", категоричен е Симов.