Четирите национално представителни работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ настояват за отказ от административното определяне на ръста на мининалните осигурителни доходи.

Позицията си за браншовите споразумения между национално представителните структури на работодателите и синдикатите по определяне на минималния осигурителен доход за 2016 г., както и за размера на минималната работна заплата за страната, работодателите представиха днес.

Настояваме за осигуряване върху реалните заплати, а не върху определени прагове, тъй като те практически узаконяват сивия сектор и създават нелоялна конкуренция", е позицията на председателя на АИКБ Васил Велев.

Според данни от социологическо проучване сред работодатели, увеличаването на минималния осигурителен доход през 2015 г. ще се отрази най-силно върху работните места. 74% от анкетираните са отговорили, че ръстът на праговете ще ги възпре от назначаване на нови хора, за 69% това означава увеличение на разходите за труд, а според 65% ще се стигне до „посивяване" на трудовите отношения (работа без договор, работа с фиктивни договори, липса на социално и здравно осигуряване).

Освен това административният подход узаконява пасивността на контролните органи спрямо недекларирания труд и нарушенията.

Георги Шиваров от БСК припомня и че МВФ и ЕК настояват да бъде отменена тази практика, тъй като създава допълнителна тежест върху труда и оказва негативен ефект върху заетостта, а и подобна мярка не се прилага в нито една страна членка на ЕС.

Също така в позицията на работодателските организации се посочва, че ръстът на МОД изпреварва значително производителността на труда и не отразява текущите и очаквани промени в икономическата среда: значително увеличение на цените на електроенергията, запазване на равнището на цените на течните горива независимо от промените в цените на петрола и курса на щ. долар, пълзяща монополизация в редица сектори на икономиката, ефекта на санкциите срещу РФ и др.

Според Александър Димитров (БТПП), определянето на МОД е във вреда на цели отрасли, но най-вече на малките предприятия. Автоматичното разпростиране на МОД работи в полза на едрия капитал.

От БТПП настояват да се преговаря на ниво предприятия.