Българската банка за развитие (ББР) се управлява с възможно най-висока степен на прозрачност за банкова институция. Това гласи съобщение от банката.

Според информацията, от встъпването си в длъжност през месец юли заплатите на новото ръководство на ББР са намалени с приблизително 50% спрямо възнагражденията при предходното управление.

Средното възнаграждение на новите членове на УС на банката е 16 625 лв. месечно, спрямо получени 47 086 лв. месечно на човек за август 2020 г. и 25 591 лв. месечно за септември 2020 г. Заплащането за дейността на новото ръководство в дъщерните дружества на банката също е редуцирано от 6 000 на 2 000 лева.

Шефът на ББР вече знае как и колко е ощетена банката

Шефът на ББР вече знае как и колко е ощетена банката

Цанко Арабаджиев заяви, че ще изпрати сигнали и до прокуратурата

"ББР е много добре капитализирана, като е българската банка с най-високо ниво на адекватност на базовия собствен капитал от първи ред и не е поставена пред риск за стабилността или ликвидността си. Оперативно банката е на печалба, като са предприети мерки за ограничаване на разходите, както и за намаляване на цената на привлечения ресурс", гласи информацията.

След анализ на формираните унаследени експозиции, като през 2020 и първите 10 месеца на 2021 г. са заделени провизии за очаквани кредитни загуби от сделки, сключени в миналото, в размер от над 180 млн. лв. На този етап първата, най-голяма част от финансовата тежест, е поета.

Спадът в капитала на банката е резултат от тази преоценка, както и от начислените провизии по гаранционни програми за фирми и граждани, засегнати от COVID-19, в размер на 175 млн. лв.

Данните показват, че ликвидността на ББР към 31.10.2021 (LCR) е 635%. За сравнение, средната стойност за банковата система е 282.8%, т.е. ББР е със значително по-висока от средната ликвидност.

Кредитните загуби са резултат от решенията, взимани от директорите и Надзорния съвет на банката, назначени при предишното управление, при които са отпуснати кредити в особено големи размери към фирми.

Няма харвардска връзка в ББР, уверява Кирил Петков

Няма харвардска връзка в ББР, уверява Кирил Петков

250 млн. лв. загуба за банката очаква министърът за 2021 г.

Припомняме икономическият министър от първия кабинет на Стефан Янев - Кирил Петков събираше данни, които да даде на прокуратурата. Според изпълнителния директор на ББР Цанко Арабаджиев са били нужни месеци, за да се изчисли колко е ощетена Българската банка за развитие. Ивайло Мирчев поиска проверка дали фирма, свързана със СИК, има кредит от ББР.

Последици от тези сключени сделки ще има и през следващите години, като е вероятно те да продължат да тежат на резултатите на банката, тъй като по някои от големите кредити към момента все още текат мерки за намаление на дължимите текущи плащания по мораториума, свързан с пандемията.

Пет от осемте големи длъжници на ББР нямат ангажимент да плащат по кредитите си към момента, тъй като ползват гратисни периоди или са се възползвали от възможността за отсрочване на задълженията поради пандемията. Три дружества редовно обслужват заемите си. ББР е стабилна и може да поеме последиците от тези рискове, уверяват от банката.

Проф. Минасян: Идеята за приватизация на ББР е първосигнална реакция на незапознати

Проф. Минасян: Идеята за приватизация на ББР е първосигнална реакция на незапознати

Съществуването на ББР се свързва с определен тип междудържавни отношения

От финансовата институция отчитат нараснал интерес към своите програми и продукти. Припомняме, че след промените в Устава на ББР през юни, който поставя таван на отпуснатите заеми от 5 млн. лв., банковата група потвърди 77 сделки за директно финансиране на стойност 32,7 млн. лева.

Индиректно, през търговските банки в страната, ББР от май до септември е гарантирала 595 кредита на български компании с общ размер 110 760 333 лева.