Новият пътнически терминал на летище Варна беше открит от транспортния министър Данаил Папазов, предаде Варна Утре.

Стойността на инвестицията е над 75 млн. лева, като съоръжението ще бъде 3 пъти по-голямо от стария терминал и капацитета му ще е от над 1000 пътника на час. Инвестицията идва, след като наскоро беше обновена и пистата на летището в черноморската ни столица

На събитието присъстваха и министърът на образованието и науката Анелия Клисарова, главният изпълнителен директор на Фрапорт Алета Фрейн фон Масенбах, представители на местната и централната власт и др.

„След построяването им новите пътнически терминали автоматично стават собственост на българската държава", каза министър Папазов.
По думите му това ясно показва предимствата на привличането на частни инвеститори в управлението и стопанисването на приоритетни държавни обекти, каквито са летищата, което води до бързото и качественото им модернизиране.
„Нашият град вече има едно модерно европейско летище, което предлага качествени услуги на потребителите, красив и съвременен интериор", допълни той.

Министър Папазов благодари на специалистите в гражданската авиация за развитието на авиационния сектор и за гарантиране безопасността на милионите пътници по света, които ползват този транспорт. „Затова общата ни цел е да продължим да осигуряваме на пътниците сигурен, редовен и ефективен въздушен транспорт", допълни той.

Засега бизнесът на двете ни черноморски летища, стопанисвани от Фрапорт, може да се определи като успешен, тъй като заедно те обслужват пътникопоток равен на този на летище София.

В момента текат и довършителните работи по новия терминал на летището в Бургас, на стойност 150 млн. лева.