летище Бургас Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев обяви неприсъствения конкурс за определянето на концeсионeр на летищата в Бургас и Варна.

Процедурата включва два етапа – етап на допускане до участие и етап на провеждането на конкурса.
Конкурсната документация също е разделена на две. Първата част включва Правила за провеждането на неприсъствения конкурс, заедно с приложенията към тях, които са на разположение на всички заинтересовани страни.
Във втората част се намират Изискванията към предложението, Информационен меморандум, Правен анализ на обектите на концесия и проектен вариант на Концесионен договор, които ще бъдат предоставени само на кандидатите, допуснати до участие.

Компаниите, които имат желание да участват в процедурата, могат да закупят “Конкурсна документация – част първа” срещу банков превод от 500 евро. Документацията се получава от дирекция “Концесии и управление на публичната държавна собственост” на Министерството на транспорта и съобщенията.
Закупуването на документацията стартира ва10.00 часа на 1 октомври 2004,съобщават от пресслужбата на Министерството на транспорта и съобщенията.

•Министерският съвет определи следните допълнителни критерии за допускането на кандидатите до участие в конкурса, които трябва да бъдат изпълнени едновременно:
•Опит на кандидата или на участник в обединението не по-малко от две години през последните пет години в дейности по управление и експлоатация на поне две летища, от които едно с пътникопоток, не по-малък от 2 млн. пътници годишно, и едно с пътникопоток, не по-малък от 5 млн. пътници годишно, както и летища поне в две различни държави.
Когато кандидатът е обединение от търговци, участникът в обединението, отговарящ на допълнителните критерии за допускане, следва да притежава процент на участие в размер на повече от 50 на сто от капитала в търговското дружество концесионер през целия срок на концесията.
•успешно реализирани през последните пет години от кандидата или от участник в обединението инвестиционни проекти в летища, надхвърлящи 100 000 000 евро;
•финансова стабилност на кандидата, съответно на всеки участник в обединението, доказана с дългосрочен инвестиционен рейтинг от международно призната рейтингова агенция или с писмо от обслужваща банка.

Срокът за подаването на заявленията за допускане до участие в конкурса е до 17.00 часа на 12 ноември 2004 г. в деловодството на МТС.
Заявления могат да подават български и чуждестранни физически или юридически лица, регистрирани като търговци, или техни обединения.
Решението на комисията за допускане до участие в конкурса е писмено и се съобщава чрез връчване срещу подпис на заявителя или на упълномощено от него лице не по-късно от 3 декември 2004 г.

Допуснатите до участие кандидати имат право да закупят “Конкурсна документация – част втора” срещу цена от 5 000 евро. За участие в конкурса фирмите трябва да внесат и паричен депозит в размер на 300 000 евро по банковата сметка на Министерството на транспорта и съобщенията.