Джеймс Пардю Политически интереси стоят в основата на техническите пречки, които има “Вива Венчърс” за финализирането на сделката за БТК. Това коментира пред журналисти посланикът на САЩ у нас Джеймс Пардю.

Той посочи, че инвестиционният фонд “Адвент”, който е собственик на “Вива Венчърс”, е уважавана американска компания, дошла да инвестира у нас и е спечелила в открита и честна процедура. Ние изпълняваме нашата част от сделката и очакваме това и от приватизиращия орган на България посочи американският дипломат.

Според него, ако БТК бъде купена от друга компания, американските фирми ще продължат да се интересуват от инвестиции в страната ни, но ще е лош сигнал за тях. Те няма да могат да разберат как може да се печели честно и да имаш проблеми, подчерта Пардю.

Той участва в българо-американски форум за инвестиции и търговия със земеделски стоки и обяви, че целта на САЩ е да оглави класацията на инвеститорите у нас, при сегашното си, 6-то място.

Земеделският министър Мехмед Дикме съобщи, че за миналата година общият стокообмен между двете страни е за 440 млн. долара, а на земеделски стоки – за около 45 млн. долара.

Един от вариантите за БТК, ако тя не бъде продадена скоро, е да бъде управлявана от професионален мениджърски екип. Това заяви пред “Дарик радио” министърът на транспорта и съобщенията Николай Василев.

Аз все още се надявам компанията да бъде продадена, но съм длъжен да имам и втори вариант как държавата ще се опита да подобри състоянието на телекома, да продължи да го модернизира, цифровизира и да преструктурира някой от неговите дейности. Възможно е това да стане и с привличането на професионален мениджмънт на компанията, което, разбира се е само един от вариантите и не трябва да се приема като единствена възможност, посочи Василев.