парламент Заради отсъствието на голяма част от депутатите от НДСВ временно бе провалено намерението на управляващото мнозинство началото на днешното пленарно заседание да започне с дебати за определяне на “Табако кепитъл партнърс” за купувач на 80 на сто от “Булгартабак холдинг”.

Председателят на парламента Огнян Герджиков в началото на заседанието подложи на гласуване искането да бъдат подкрепени дебатите на второ четене на проектозакона за омбуцмана, които започнаха вчера, и да се премине към разискване за “Булгартабак”. Първоначално това бе прието, но след като опозицията поиска прегласуване, стана ясно, че в залата няма достатъчно депутати от НДСВ, които да подкрепят предложението да се премине към темата за “Булгартабак”.

Вицепремиерът Николай Василев, който бе в пленарната зала, но я напусна, не пожела да коментира случилото се.

Ситуацията обаче коментира заместник-председателят на парламентарната група на НДСВ Станимир Илчев.

Нямам представа, но предполагам, че е нещо елементарно, защото още народни представители влизат и в момента през входната врата, каза той.

Разбира се, в дневния ред са възможни размествания отново и може да започне дебатът по тази точка и днес, допълни Илчев.

Станимир Илчев отрече това да е реакция на част от парламентарната група на НДСВ срещу приватизацията на “Булгартабак” или срещу начина, по който тя се извършва.

Според него случилото се е липса на мобилизираност.

Около 30 минути по-късно депутатите от НДСВ и ДПС успяха да съберат необходимото мнозинство, за да започнат дебатите за “Булгартабак”. Припомняме, че Парламентарната комисия по икономическа политика одобри вчера с 11 гласа "за" и 4 "против" решението на правителството за определяне на "Табако Кепитъл Партнърс" (собственост на "Дойче банк" - Лондон) за победител в конкурса за продажбата на 80 на сто от "Булгартабак холдинг". Решението подкрепиха депутатите от НДСВ и ДПС, "против" бяха депутатите от ОДС, а от Коалиция "За България" не участваха в гласуването.