С Книжка Първа за 2003 г, сп. "Икономика" демонстрира новия си дизайн и значително по-голям обем на предлаганите материали. Сред акцентите в първия брой издателите обръщате внимание на:

Конюктурната макроикономическа политика не индуцира стопански растеж
Проф.д.ик.н. Стоядин Савов

...Бюджетният дефицит не е голяма беда при положение, че макроикономическата среда е стабилна, а дефицитът по текущата сметка на платежния баланс има доказана тенденция към намаляване. Като правило МВФ настоява за по-малък бюджетен дефицит, за да се образува достатъчен резерв, с който да се посрещне евентуален срив във външната търговия.
В условията на паричен съвет експортната ориентация на икономическия растеж е категоричен императив. Ниският дефицит е необходим и за да се създадат условия за намаляване на данъците, за икономически растеж и ограничаване на инфлацията.
Трудно намереният компромис показва, че проблемът не е в цифрите, а в политиката. По конкретните числа лесно може да се постигне съгласие, но по скоростта и посоките на реформите - това е трудно постижимо. ...

Нулевата ставка на данък печалба в райони с висока безработица
Петкан Илиев

...Въпросителните, които възникват във връзка с данъчните облекчения, целящи нарастване на инвестициите и заетостта са няколко:
На първо място, не винаги размерът само на безработицата е критерий за икономическото състояние на дадена община. Той трябва да бъде съчетан с анализ и на заетостта, тъй като “заетата работна сила” не винаги е огледално отражение на “безработицата”. Съществуват редица причини за това, и най-вече е налице разминаване между регистрираната и реалната безработица.
Често явление е жителите на дадена община да намерят работа (и да повишат коефициента на заетостта) в съседна община, докато в същото време хора от самата община продължават да бъдат регистрирани като безработни. ...

Продажбите не вървят без политическа подкрепа
Васил Василев

В края на втората година от управлението на Симеон Сакскобурготски вече е ясно, че и това правителство няма да успее да завърши процеса на приватизация, въпреки уверенията на икономическия екип. Причините за това са комплексни.
На първо място не е еднозначна политическата подкрепа на парламентарното мнозинство, особено за по-големите сделки.
За разлика от синьото управление, жълтата депутатска група не е монолитна. Народните представители са разделени на различни групички, гравитиращи около различни спонсори, които дадоха парите за мащабната кампания на НДСВ. Всеки от тях се опитва да играе за себе си. Това се отнася и за приватизацията.

Предприемачът като откривател
Лъчезар Богданов, Георги Стоев

Всъщност, ние не сме направили нищо повече от критичен прочит на някои от най-разпространените митове и заблуди относно пазарния процес, ролята на предприемача и ефектите от размяната.
Първата заблуда е относително обща. Тя се състои във вярата, че икономиката е процес на търсене на най-добро използване на дадени ресурси за задоволяване на дадени потребности при наличните технологии. Но всъщност нито ресурсите, нито нуждите, нито технологиите са предварително известни; именно тяхното откриване наричаме "предприемачество", "конкуренция", "пазарно състезание", "иновация".
Оттам и втората стопанска заблуда, според която предприемачите са хора, които седят на кожените си кресла, преглеждат някакъв списък с различни възможни дейности, избират най-оптималната (с най-много печалба), инвестират собствени средства и после "прибират" спечеленото.
Третата заблуда е относно същността на пазарното състезание, на конкуренцията. Според нея те се състоят в това да се определи, кой от действащите на пазара предприемачи може най-добре да задоволи съществуващите нужди. Но ако това е така, защо един експертен съвет да не подреди всички действащи фирми по някакви обективни критерии, и не определи кой какво да произвежда?...