Георги Първанов Веднага след пристигането си в София ще поискам среща с премиера, за да го информирам за посещението си и своите разговори в Дубай, Тайланд, Индонезия, Сингапур и Малдивите, каза на финала на азиатската си обиколка президентът Георги Първанов, цитиран от Дарик радио.

Искам да абсолютизирам някои от поставените от бизнесмените въпроси, за да могат те да получат своите ефективни отговори, каза още Първанов.

Той препоръча преаранжиране на търговските ни мисии в света, без да се раздува щата им, за да може да се реализират по-големи стокообмени.

Заместник-финансовият министър Красимир Катев заяви, че Министерството на финансите е готово да отпусне целево финансиране за откриването на мисии там, където се реализират ефективни сделки.

В момента България има търговски представителства в 67 страни и не всички работят ефективно, правим ревизия на дейността им, каза заместник-министърът на икономиката Евгения Кулданова.

На среща с президента снощи представители на военно-промишления комплекс поставиха въпроса за осигуряване на експортни лицензи от страна на външно министерство. Индонезия, например, е поискала продукция и изграждане на цели заводи, стана ясно от изявлението на шефа на завод “Арсенал” Николай Бушев.