Фратини Твърдата позиция на България по кризата в Ирак няма да повлияе отрицателно на процеса на присъединяване на страната към Европейския съюз. Това каза италианският външен министър Франк Фратини след среща с българския си колега Соломон Паси.

Според Фратини страните от ЕС работят за създаването на консенсусна позиция по иракската криза.

Трябва да се направи всичко за мирното разрешаване на кризата, но в същото време работата на международните инспектори в Ирак не може да продължава неопределено дълго време, каза италианският външен министър.

На въпрос дали Италия би се включила в доброволна коалиция срещу Ирак, ако няма втора резолюция на Съвета за сигурност на ООН, Фратини отговори, че не би могъл да работи с хипотези и че трябва да има решение по кризата в Ирак в рамките на Съвета, което да бъде широко подкрепено. Това е важно, защото един срив в Съвета за сигурност, ще бъде травма за международната общност, каза още Фратини.

Той оцени като много позитивен факт, че страната ни действа в тесен контакт с НАТО преди фактическото си членство в Алианса.

Според министър Паси разполагането на бази на територията на България ще има добър политически и икономически ефект. Колкото по-бързо стане това, толкова по-добре, коментира Соломон Паси. Двамата външни министри подписаха меморандум за разбирателство, съгласно който Италия ще инвестира в модернизацията на ТЕЦ “Марица Изток 3”. Tака италианската фирма “Емел” ще придобие 60 процента от акциите на централата, а Италия ще се превърне в инвеститор Номер 1 в България.