При полета на премиера до Разград с „Авиоотряд 28" правилата са спазени. Това увери по време на парламентарния контрол министърът на транспорта Ивайло Московски, който отговори на питане на червения депутат Георги Кадиев.

Транспортният министър подчерта, че заповедта за полета е издадена от генералния директор на „Авиоотряда" след заявка от Министерския съвет. Според Московски е важно премиерът да присъства на събития, където участва държавата. Той смята, че Борисов е имал пълното основание да присъства на откриването на трибуна на футболен стадион в града, тъй като държавата е подпомогнала изграждането на съоръжението.

Припомняме, през май месец премиерът Бойко Борисов и министрите Лиляна Павлова и Владислав Горанов отидоха с правителствения „Авиоотряд" на откриване на трибуната „Моци" на стадиона на Лудогорец в Разград.

„Авиоотряд" 28 изпълнява полети със специално предназначение. Превозването на министър-председателя е именно такъв полет. Полетите със специално предназначение се извършвали с писмена заявка, списък на пътниците и точно определен график, изчете Московски отговора си.

Ивайло Московски посочи, че общата стойност на полета е 2052.22 лева. За гориво са похарчени 1852.22 лева. Останалите средства са за отишли за заплащането на екипажа.

Министърът обясни по повод въпроса допълнително пътували лимузини на НСО до Разград, че неговото министерство не отговаря за направените от НСО разходи за паралелно пътуване на автомобилите, които са превозвали височайшите гости в Разград.

Московски подчерта, че дейността на „Авиоотряда" подлежи на проверка от Сметната палата. Той е категоричен, че не е отказан достъп до обществена информация във връзка с дейността му.

От своя страна социалистът Кадиев е категоричен, че използването на полет на „Авиоотряд" 28 за откриване на спортно съоръжение е разхищение на публични средства. Той подчерта, че ако премиерът е в пленарна зала би го попитал дали е върнал парите. Борисов преди време заявил, че се търси начин да се върнат похарчените средства. Кадиев смята, че начинът е лесен - премиерът да бръкне в портфейла си и да сложи парите на масата, а не да ходи на сватби, мачове, рождени дни и т.н., което било навик на Борисов.

Откриването на трибуна не е нито публична, нито икономическа дейност и Борисов не трябва да си позволява такова нещо, отсече Георги Кадиев, припомняйки за пътуване на премиера преди години до Испания за мач между Барса и Реал, като тогава също бил използван авиоотрядът.