България произвежда едни от най-качествените пчелни продукти в Европа, а все още няма своя марка мед, оплака се председателят на Съюза на българските пчелари Ефрем Моллов.

Той допълни, че България продава по-голямата част от придобитата си продукция на Германия, където бива използвана за подобрител на германския бранд.

"Страната ни има сериозен шанс да представи продуктите си на европейския пазар, стига да има солидна държавна политика в полза на производителите", смята Моллов.

По негови думи един от основните проблеми пред създаването на българска марка мед е разединението между пчеларските съюзи и асоциации. Популяризирането на дейността им може да бъде много по-ефективно, ако се създаде единна пчеларска структура, тъй като основаването на нова марка е съпътствано от доста специални и сложни изисквания на бранша.

Една обща силна организация би могла да изведе България на европейския пазар, тъй като родните ни пчелни продукти са с доста по-високи показатели за качество и полезност и се характеризират с по-голямо видово разнообразие.

В момента тече тригодишен проект за популяризиране на пчелните продукти, като до края на тази седмица в София, Варна, Пловдив, Стара Загора и Бургас ще има обособени центрове за информация и стокови мостри.

От Съюза на българските пчелари са отчели повишаване на потреблението на пчелни продукти в сравнение с предишната година, което е в следствие на засилената международна тенденция за водене на здравословен живот. За сметка на това е регистрирана сравнително ниска познаваемост на свойствата на продуктите и ползата от тяхната употреба.

Напоследък в световен план все повече набира популярност медицинският метод апитерапия, който е тясно свързан с използването на всякакви пчелни продукти за лечение на сърдечни и други болести. В България все още няма достатъчно специалисти, които да разпространят този иновативен подход, изтъкна Моллов, но повишаването на гражданската осведоменост със сигурност би довела до по-голямата употреба на мед и пчелно млечице.

Производителите на пчелни продукти смятат да не позволят покачването на цената на меда през предстоящия зимен сезон, като поясниха, че за момента средната цена на килограм мед е около 10-11 лева. По техни данни най-разпространеният вид мед за битова употреба в рамките на страната ни е полифлорният.