Големи търговски фирми, за които съм абсолютно сигурен, че си публикуват отчетите в Германия и Австрия, в България си крият данните, заяви в Бургас шефът на парламентарната комисия по икономика и туризъм Петър Кънев.

Депутатът е изпратил служебно писмо до НАП да му бъде предоставена информация за най-големите 15 вериги в страната - за приходите, печалбата и загубите им, както и колко от тях си публикуват годишните отчети, съобщи електронното издание на в. „24 часа".

Всяка една фирма е длъжна да го публикува и ако не го направи, плаща глоба 2000 лв., уточни Кънев.

Според представената му справка годишната печалба на "Кауфланд" в периода 2009-2013 г. е почти 70 млн. лв., но веригата не е публикувала абсолютно нищо. Подобно е поведението и на "Метро" с годишна печалба около 30 млн. лв. Същото се отнасяло и за другите познати марки на българския пазар - "Билла", "Лидл", "Пени", "Карфур". Кънев определи това като скандално.

"Като получих тази информация, не можах да повярвам. Малко ми е обидно, защото в България има 350 000 работещи фирми и почти всички си публикуват годишните отчети", коментира народният представител.

Според Кънев са необходими законодателни промени, които да започнат първо от Закона за конкуренцията.