За първи път наблюдаваме една хуманитарна криза да повлияе толкова пряко върху международните пазари на нефт, заяви за БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев по повод. Изказването му е по повод ситуацията през последните дни, при която цените на нефта на световните пазари трайно се насочиха надолу. Като причина за този срив се сочи коронавирусът и очакваното свиване на потреблението на петролни продукти в Китай.

Той посочи, че се е случвало при бедствия за няколко дни пазарите да реагират. Според него обаче било странно, че пожарите в Австралия не са оказали никакво влияние на фона на сегашното въздействие на грипната епидемия на коронавирус в Ухан.

По негови думи пазарите отказват инвестиция в нефт заради пандемия в страната с най-голямо население на света. Той припомни, че Световната здравна организация е определила случващото се от средата на миналата седмица като средно опасно, а после - като висок риск.

Увеличават се заразените от коронавирус по света, в Германия вече са 4

Увеличават се заразените от коронавирус по света, в Германия вече са 4

Австралия праща 600 души под карантина на остров и пресъздаде вируса в лаборатория

"Най-вероятно отказът от пътувания или фокусът към болестта отказва инвеститорите в покупка на нефт, респективно цените започнаха да падат. Странно и за нас, нетипично", анализира Терзиев.

Той отбеляза, че спадът не е малък - 40-50 долара за дизеловото гориво. Според неговите прогнози вътрешните пазари, както не са реагирали при спекулативното покачване заради събитията, свързани с Иран и Саудитска Арабия от септември и декември, ще изчакат и сега.

СЗО: Опасността от коронавируса е висока

СЗО: Опасността от коронавируса е висока

Организацията коригира оценката си

Терзиев посочи, че не вижда друга причина за падането на цените на нефта освен коронавируса.

Запитан дали това се отразява на пазарите у нас, той обясни, че няма как един пазар да реагира в рамките на пет-шест дни. Доставки на новите цени щели станат в рамките на 10-15 дни, а не от днес за утре.

"Много често се получава ефектът на пинг-понг или на тенис топката: падането винаги води до отскачане. Сега, доколко е лепкава повърхността, на която ще отскочи, и дали няма да залепне, е въпрос, на който нямам отговор", коментира той.

По негови думи обикновено при такова пропадане има отскок, много близък до първоначалната база. Той прогнозира, че ако тенденцията се запази и това продължи устойчиво, ще може да очакваме намаление на цените по колонките.

Заразата с коронавируса се разраства експлозивно, шефът на СЗО замина за Пекин

Заразата с коронавируса се разраства експлозивно, шефът на СЗО замина за Пекин

Заразените вече са 2794, жертвите 80…