Мехмед ДикмеМинистърът на земеделието и горите Мехмед Дикме коментира позицията на България в предстоящите преговори с ЕС по глава “Земеделие”. Преди официалното откриване на международната конференция "Разширяването на Европейския съюз: Устойчиво земеделие и политиката на развитие на селските райони" той говори за защитата на по-големия размер на субсидиите от страна на Европейския съюз, както и квотите на българската земеделска продукция на европейските пазари.

Очаквам в най-скоро време една принципна позиция на Европейската комисия по отношение на квотите и финансовата помощ, каза министър Дикме. Той уточни, че базата, на която ще водим преговорите, ще бъде предварителна, но нашата страна ще отстоява до максимална степен интересите на българските земеделци. Убеден съм, че защитим една добра квота и добри позиции по отоншение на всички земеделски продукти, които се отлеждат в България, посочи земеделският министър.

Ние имаме един много положителен елемент, защото можем да използваме всичко добро и всичко постигнато от първите 10 страни, плюс допълнително да наложим и наши искания. Едно от тях е това, България през 2007 година да не стартира с размер на преките плащания, както първите 10 страни – с 25 процента, а да стартира с 45 процента, т. е., ниво, което вече е постигнато от първите страни, каза още Дикме.

- Симеон - pageБългария отговаря стриктно на изискванията на Европейския съюз за развитие на земеделието в селските райони и от година и половина провежда успешна политика по прилагането на програмата САПАРД. Това заяви премиерът Симеон Сакскобурготски в приветствието си към участниците във форума. 368 000 души се прехранват със земеделие, за още един милион то е средство за допълнителни приходи, подчерта той. Никой не е по-голям от хляба, заключи министър-председателят.

На международната конференция присъстват министри на земеделието от Балканския регион, от страни членки на Европейския съюз и кандидатки за членство, както и представители от Европейската комисия и Европейския парламент. Холандският държавен секретар по земеделието Ян Одинк ще изнесе доклад на тема: "Развитието на селските райони - ключов елемент за устойчиво земеделие”.