През летните месеци - юли и август, цените на горивата са паднали с по-малко от процент и половина месечно въпреки поевтиняването на петрола на международните пазари.
Това показва икономическият анализ на Министерството на финансите за двата летни месеца, цитиран от БНР.

Спадът на вътрешния пазар обаче е само с 1,4% спрямо юли. През юли месец намаляването на цените на енергийните продукти е било с 1,3 на сто.

Особено през август девалвацията на китайския юан, поевтиняването на долара спрямо еврото и свръхпредлагането на суров петрол е повлияло за поевтиняването на цените на горивата на международните пазари.

И през двата месеца общо потребителските цени са се повишили, но с части от процента. През юли поскъпването е подкрепено, основно от услугите, най-вече заради високите цени в курортите.

През август е отчетено минимално поскъпване на храните, най-вече на плодовете и зеленчуците. Скъпите самолетни билети също са допринесли за минималната инфлация.

Като цяло обаче на годишна база инфлацията остава отрицателна.

Въпреки че през август настроенията на предприемачите са по-оптимистични, бизнесът остава резервиран към оценките си за развитието на икономиката ни, отчитат още от Министерството.