Работната група към Министерството на труда и социалната политика, която готви новия механизъм, който ще замести премахването на парите за прослужено време, все още не е достигнала до никакво решение. Това заяви пред БНР вицепрезидентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.

Синдикатът прогнозира, че правителството се е съюзило с бизнеса и цели да бъдат намалени разходите за работни заплати в Брутния вътрешен продукт. Това ще означава, че заплатите ще намалеят, коментира Манолов.

В България близо 90% от бизнеса не се контролира от държавата. И оттам нататък ще бъде твърде лесно тези пари лекичко да бъдат забравени и да бъдат забравени от заплатите на хората, дотолкова, доколкото ги има, прогнозира той.

По думите му, съществува механизъм това технически да бъде реализирано – чрез процеса на колективното трудово договаряне. Той цитира сегашното законодателство, според което колективните трудови договори покриват само предприятията, чиито работодатели членуват в съответните работодателски организации, които са твърде малко. Те са сумарно под 10% от предприятията, посочи Манолов.

Експертите на синдиката смятат, че основният проблем на България преди присъединяването й към ЕС ще се окаже наличието на значителна бедност и много ниските доходи при цени, определяни по европейските стандарти.
Това означава, че българинът ще влезе в ЕС в качеството си на беден роднина, коментира икономическият експерт на синдиката Екатерина Кантарджиева.
Статистиката сочи, че прагът на бедност у нас е 54 евро месечно на човек, докато в Чехия той е 158 евро.