Според КТ “Подкрепа”, подходът да се въведе вторичен таван на пенсиите е правилен и е въпрос на морал дали таванът да е 500 или 350 лева, заяви вицепрезидентът на синдиката Димитър Манолов.

Той коментира, че при първата възможност някои пенсионери ще живеят охолно, а при таван от 350 лв., част от тях ще живеят добре. Но при средно равнище на пенсиите от 100 лв. и средна работна заплата от 270 лв., таванът от 500 лв. няма да се приеме разумно от обществото, смята синдикалистът.

КТ “Подкрепа” одобрява отпадането на осигуровките, които работодателят плаща върху болничните, но е категорично против размерът на обезщетенията при временна нетрудоспособност да се намали от 80 на 50 процента, посочи още Манолов.

От “Подкрепа” отхвърлят тази идея, още повече, че тя все още е анонимна и никой не я припознавал като своя.

Манолов съобщи, че Министерски съвет, социалното министерство и НОИ отхвърлят да са автори на това предложение, въпреки, че то било напечатано на бланка на НОИ.

Все още не е ясно и дали това предложение ще залегне в бюджета на държавното обществено осигуряване, тъй като проект на бюджет не е обсъждан от Надзорния съвет на осигурителния институт.