Европейската комисия одобри предложението да бъдат отпуснати на България още 300 млн. евро като компенсации за закриването на четирите малки реактора на АЕЦ „Козлодуй".

Парите са за периода 2010-2013 г.

С допълнителните компенсации условията за България се изравняват с тези за Литва и Словакия, които също закриха ядрени реактори.
Двете страни получиха за това финансова подкрепа от Евросъюза до 2013-а година.

Припомняме, до момента сме получили 550 млн. евро за спирането на реакторите.

Взетото решение е израз на солидарността на ЕС с българското правителство и е инвестиция в една по-сигурна и устойчива енергийна мрежа на страната ни като член на ЕС.

В разпространеното по този повод съобщение на Еврокомисията председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заявява:

Тази инвестиция в една по-безопасна и по-устойчиво развита българска енергийна мрежа изразява желанието ни България да се интегрира напълно в общия европейски енергиен пазар.
Смятам, че това е важна проява на европейска солидарност и на нашата решимост да третираме еднакво всички държави-членки
."

Министърът на външните работи Румяна Желева изрази удовлетворение от днешното предложение, дошло в отговор на настоятелно поставеното искане от българска страна. Тя благодари на ЕК за бързата и професионална работа и за доброто сътрудничество с българските институции.

Говорителят на Европейската комисия по въпросите на енергетиката Феран Тараделас подчерта, че отпускането на парите зависи от Европейския парламент и Европейския съвет, които трябва да гласуват предложението.

Все още няма яснота от къде обаче ще дойдат тези пари.