Абсолютно задължителни касови апарати в автобусите от 1 юли 2014 година.
Поредното трето удължаване на изискването всички междудържавни, междуградски, междуселищни и градски автобуси да се свържат пряко с Националната агенция за приходите чрез фискални устройства е на крачка от прилагане.

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на днешното си заседание отлагането с още шест месеца на крайния срок за въвеждане на такива касови апарати в автобусите и той е до 30 юни. Това решение обаче е с категоричната уговорка въпросното удължаване да е последно и именно това условие ще бъде представено при гласуването на промените в Закона за автомобилните превози в пленарна зала.
Подобна мярка обаче не се случва за първи път и всички автобусни превозвачи получаваха още и още дни, за да монтират в автобусите си касови апарати. Последният срок беше 31 декември 2013-та година.

16 дни след този срок обаче народният представител от БСП Георги Свиленски, който е и един от предложилите ново удължаване на срока, се мотивира, че едва около 1200 междуградски автобуса вече са оборудвани с такива фискални устройства от общо около 6500. Свиленски изрично подчерта, че е против отлагането на срокове, но от бранша посочват трудности от прилагането на този закон.

"Поради нестабилността на решенията, вземани от предишния парламент, фирмите, които произвеждат тези касови апарати, не го правят. По този начин автобусните компании не поръчват, а фирмите не ги произвеждат", посочи като една от пречките народният избраник от БСП.

Недобре обмислено е въвеждането и в градския транспорт, тъй като отнема около минута издаването на билет, а това би забавило предвижването в големите градове, където спирките са почти една до друга.

Георги Свиленски реторично попита още какво ще се случи, ако срокът не бъде удължен. "80 на сто от този бранш трябва да спрат да работят едва ли не, или да са спрели да извършват дейност още от 1 януари 2014-та година", запита "червеният" Свиленски.

Именно тук председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев определи като непродуктивно да се води тази дискусията на 16-ти януари, като срокът за задължително въвеждане на касовите апарати е бил на 31 декември.

Опозицията от ГЕРБ обаче се яви твърдо против удължаването на срока с още шест месеца с мотива - "До кога?". Бившият зам.-министър на финансите и настоящ депутат от ГЕРБ Владислав Горанов заподозря толериране на автобусния бранш от страна на държавата.
"Ако излезете да продавате репички на пазара, трябва да имате фискално устройство. Автобусният бранш извършва икономическа дейност с активи за стотици хиляди левове и не трябва при него да има отстъпки", заяви позицията си Горанов.