Прасета Българо-португалска фирма ще инвестира 10 милиона евро до 2007 година, в свинекомплекс в село Септемврийци, община Каварна, съобщи пресцентърът на областната управа. Председателят на борда на директорите на чуждестранния холдинг "ETSA" Карлос Алберто е представил проекта.

Инвестиционната програма предвижда затворен цикъл на производство - от зърно до месо. Във фермата ще бъдат отглеждани 40 000 животни, а произвежданата продукция ще се продава на българския пазар и в Европейския съюз, се казва в съобщението, цитирано от електронното издание на в. “Дневник”.

Собствениците на комплекса ще преработват и отпадъчните продукти - сланина и свинска мас, като ще произвеждат тоалетни сапуни. Инвеститорите ще обработват под аренда 30-50 хиляди декара земя.

"ЕTSA" притежава две ферми в Румъния и е купила комплекса в Септемврийци заради близостта му до българо-румънската граница. Португалският холдинг има интереси и в туристическия бизнес по Северното Черноморие.

Партньор на чуждестранните бизнесмени в проекта в село Септемврийци е софийското дружество "Тивис", уточняват от областната администрация.