България произвежда 4 пъти повече пшеница, отколкото й трябва за вътрешно потребление. Марияна Кукушева, председател на УС на Браншови съюз на хлебопекарите и сладкари, уверява, че в бранша нямат притеснения.

Земеделските производители твърдят, че поведението на посевите на полето е много добро. Отговорните земеделски стопани са взели мерки, провели са необходимите мероприятия.

При наличие на пострадали земеделски площи ЕК компенсира земеделските стопани и няма защо да се притесняваме за това. Това обясни Кукушева, във връзка с неблагоприятните метеорологични условия през изминалите дни, които оказаха лошо влияние върху част от земеделската земя, пише money.bg.

Тя посочи, че с оглед на натрупания сняг, няма голям процент обявени пострадали земеделски площи, засети с пшеница.

Що се отнася до цената на хляба, цената на пшеницата винаги е борсова, което се отразява в цената на крайния продукт. Кукушева обясни, че повече са притеснени от неизвестността спрямо цената на горивата - каква е тя днес, значи ли, че такава ще бъде утре, или след месец.

"При положение, че петролът драстично пада на международните пазари, в България продължаваме да ползваме гориво с най-висока цена и не сме убедени, че тази пазарна политика води до по-високи приходи за държавния бюджет", каза още Марияна Кукушева.