Енергийният министър Васил Щонов обяви в прав текст в сутрешния блок на БиТиВи, че високите изкупни цени на електроенергията, произведена от американските ТЕЦ-ове "Марица изток" 1 и 3, както и от ВЕИ централите, са в основата на дисбалансите в българската електроенергийна система и нуждата от повишение на цените на тока за крайните потребители.

Интересното в тази позиция на Васил Щонов е, че тя е общо взето сходна с тази на предшественика му на поста, а именно - Драгомир Стойнев, който също неведнъж е споделял, че американските ТЕЦ-ове и ВЕИ централите и високата изкупна цена на тока от тях са основната причина за дисбансите в енергийната система. Нещо повече, президентът Росен Плевнелиев, който е основната движеща сила на служебното правителство, е обвиняван в публичното пространство, че работи за интересите на ВЕИ инвеститорите. В този смисъл е съществено обстоятелството, че от кабинета, сформиран от държавния глава, се чува глас против ВЕИ централите.

Васил Щонов също така подчерта, че е убеден, че през годините е имало политически натиск върху ДКЕВР.

Той разкритикува кабинета "Орешарски", като заяви, че дефицитите в енергийната система са били ясни още през миналата година и въпреки това се взело решение за задържане на цената на тока.

На вметка на водещата, че преди една година е имало дефицит от 1,5 милиарда, както каза шефката на ДКЕВР Светла Тодоров, Васил Щонов отговори, че само текущият дефицит в системата е 900 млн. лева за следващата една година.
"Вярно е, че има натрупани в последните две години още 1,5 милиарда. Него дори не си мислим да го върнем в обозримото бъдеще, толкова е сериозна ситуацията. Говорим само тази година да излезем, ако е възможно, близко до нулата, което ще позволи постепенно излизане от тази криза. И затова е много важно да се разбере, че това вдигане на цената на тока, колкото и да е тежко за нас, всички граждани, с тези 9,8%, които са 200 милиона от тези 900 - те са една малка стъпка", отбеляза той.

Той отказа да отговори дали е имало натиск вчера над ДКЕВР, за да не вземат решение за цената тока.
"Ние сме едно експертно правителство и работим с факти, които са проверяеми", каза Щонов.

Времето, в което са заложени изкуствените въображаеми приходи в системата на енергетиката в размер на 500 млн. лева, е било при предишното правителство и предишната ДКЕВР, допълни енергийният министър.

Това е едно безхаберие и нежелание да се справят с истинските проблеми, коментира Щонов. През последните 10 години е имало едно натрупване на проблеми. Те се дължат главно на недобро управление, уточни Щонов.
"Аз предприемам действия, за да ги прекратя тези злоупотреби и течовете", подчерта той.

Тежестта на преодоляването на дисбалансите няма да бъде поета само от гражданите, заяви министърът. Режим на тока може да стане, само ако не продължат инвестициите в електропреносната мрежа, коментира още той.