Предстои да бъдат предоговорени параметрите за доставка на руски газ.

Това обяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Той обясни, че в меморандума за продължаване развитието на българо-руските отношения в сферата на газовия пазар, подписан в края на 2006 г., е записано, че от началото на 2009 г. двете страни ще се договорят за конкретните параметри за доставка на руски природен газ след изтичането на настоящия договор.

"Ние сме инициирали започване на такива разговори още през април миналата година, а сега изпратихме две писма, с които молим да бъдат определени хората, с които ще преговаряме", каза Гогов.

При преговорите ще стъпим върху сега действащите договори, които работят вече 11 години до тази зима без драстични сътресения, обясни още изпълнителният директор.

На тази основа и на основата на това, което има европейското законодателство в сферата на доставките на природен газ, както и на възможностите на България и на Русия, ще започне договарянето на конкретните условия за доставка.

В това число млиза и ценообразуването, посочи Гогов, като допълни, че в момента формулата, по която се определят цените, не е лоша, но въпросът е какви ще бъдат нейните основни параметри.