Симеон Министър-председателят Симеон Сакскобургготски пристигна днес в Хърватия, където е официален гост на 79-ия международен есенен загребски панаир. За първи път в историята на панаира, България бе избрана за държава партньор.

В речта си при откриването на панаира Симеон Сакскобургготски благодари на президента Стипе Месич и премиера Ивица Рачан за оказаната висока чест на България да бъде партньор в такова събитие от значителна международна величина. Той подчерта, че за страната ни това има както символично и историческо значение, свързано с много добрите политически и икономически отношения между двете държави.

Премиерът акцентира на нарастващия търговско-икономически стокообмен между България и Хърватия, който само за последната година се е увеличил три пъти. В речта си премиерът подчерта, че голямо значение за този факт има и сключеното миналата година споразумение за свободна търговия между двете държави, както и приемането на Хърватия за член на ЦЕФТА.

На нашето двустранно сътрудничество гледаме и през призмата на взаимния стремеж за пълноправно членство в ЕС и НАТО, каза още Симеон Сакскобургготски. Той поздрави Хърватия за бързия напредък за започване на преговори за членство в двете структури и категорично изрази пълната подкрепа на страната ни в реализирането на тази висока цел.

Четвъртък е българският ден, когато 40 наши фирми ще направят своето представяне. В панаира участват 35 държави.