Милен Велчев България ще получи 157.3 млн. евро по програма ФАР на Европейския съюз, съобщи в Бургас финансовият министър Милен Велчев. Той официално откри новия касов салон, който е част от проекта за създаване на Национална агенция по приходите.

Средствата по се отпускат от Европейската комисия и са предвидени за 2004 година. Парите са с 66% повече в сравнение с тази година, когато страната ни получи 94.9 млн. евро.

Сродствата ще се инвестират в проекти развитие на малките и средни предприятия, инфраструктурни обекти и бизнес-инкубатори.

Министър Велчев съобщи още, че България ще получи и допълнителни 28 млн. евро по сателитната програма за трангранично сътрудничество. Те ще се използват за съвместни проекти с Турция, Румъния и Гърция, а от следващата година ще се включат и Сърбия и Македония.

Министерството на финансите ще направи всичко възможно в бюджета за 2004 година да се заложи 100 процента финансиране на държавните отговорности в общините, а не както досега 50 процента, каза още Велчев.

Приоритетните сфери, които ще се финансират от бюджета за 2004 година, ще бъдат съдебната система и здравеопазването, съобщи по-късно в Поморие финансовият министър. Увеличаването на парите за съдебната реформа ще доведе до наемане на повече съдии и до по-бързото и качествено правораздаване.

В бюджета за следващата година ще се заложат и 13% повече средства за здравеопазване, съобщи още той и постави като трети приоритет инвестициите в различни проекти.

Той се въздържа от коментар за евентуалната номинация на ген. Бойко Борисов за кмет на София, но уточни, че би подкрепил неговата кандидатура. Това е един достоен кандидат, който би се справил с най-наболелите проблеми в столицата, сред които е и сигурността на гражданите.