Правителството няма ясна стратегия за решаване на проблема с компенсаторките. Около това становище се обединиха представители на парламентарната група на “Новото време” и сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти.

Подобна стратегия е необходима час по-скоро, а срещу публичния регистър държавата трябва да предостави достатъчно на брой и атрактивни активи, така че да е ясно с какъв обем от тези активи ще бъдат компенсирани собствениците, е позицията на Новото време.
Партията декларира готовността да вземе бързи парламентарни мерки за решаване на този проблем в кратки срокове.

Според председателя на сдружението Валентин Христов проблемът идва от едно неизпълнено уравнение: от една страна неизползвани реституционни книжа, чиято стойност е около 1.4 милиарда лева, а от друга – държавни активи, които се предоставят срещу т. нар. “Мики Маус пари”.
От 2 години тези компенсаторни инструменти се търгуват на Българската фондова борса, но вместо да намаляват, реституционните книжа в обръщение се увеличават.
Само за последната година според Христов, от 800 милиона те са станали близо 1.5 милиарда.

Притежателите на компенсаторки очакват пускане на пазара на по-атрактивни държавни активи, които да отнемат от пазара от тези книжа, а също и търговия със земи от държавния поземлен фонд в достатъчно количество.

Както държавата решава проблема с външния дълг, така трябва да реши и този с вътрешния, смятат притежателите на компенсаторни инструменти и посочват, че приключването на реституцията е ангажимент на страната ни преди приемането в Европейския съюз, което е и записано в резолюция 1096 на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа от 1996 година.