Милен Велчев Сто процента от националния ни превозвач "България Ер" ще бъдат продадени чрез Агенцията за приватизация. Това решение са взели министрите на редовното си заседание днес, съобщи зам. председателят на Агенцията за приватизация Станислав Ананиев.

51% от акциите на компанията трябва да бъдат продадени на физически или юридически лица, които са регистрирани в България.

Първоначалното решение на министрите беше за продажба чраз АП на 51 на сто от компанията и пласиране на останалия дял чрез фондовата борса.

Министърът на финансите Милен Велчев обаче обясни, че поради сравнително малкия размер на авиокомпанията и начина на управление на едно авиационно дружество няма гаранции, че бъдещият мажоритарен собственик ще може да удовлетвори интересите и на миноритарните акционери.

Решението за 51% българско участие в компанията е било взето, защото това е част от спогодбите между страната ни и държавите, до които компанията лети.

На въпрос защо държавата се отказва от контрола си върху компанията, Велчев заяви, че работа на държавата е не да контролира, а да създава ясни правила за бизнес. Запитан дали се опасява от повтаряне на ситуацията с "Балкан", Велчев посочи, че тази ситуация се е дължала не на това, че авиокомпанията е била приватизирана, а на начина, по който е била приватизирана.