БТКС постановление от днес Върховната касационна прокуратура отмени постановлението си от 6 декември, с което сделката за приватизацията на БТК беше спряна с цел предотвратяване на бъдещи престъпления.

В постановлението на прокуратурата се казва, че към момента на постановяване на прокурорския акт, предприетите действия от страна на Агенцията за приватизация са били законосъобразни.

Това означава, че преговорите с избрания купувач на БТК “Вива Венчърс” могат да бъдат стартирани отново. Предстои АП да предприеме необходимите действия за това.

Междувременно, министърът на транспорта и съобщенията Пламен Петров изрази задоволство от постановлението на Върховната касационна прокуратура. Според него, с това независимо решение на правораздавателния орган, извършил проверка по казуса, се доказва прозрачността и спазването на правилата в хода на сделката и се опровергават съмненията на опозицията.

Оттук нататък всичко е в ръцете на Агенцията за приватизация, която ще направи всичко необходимо, за да бъде взето най-доброто решение за телекома, подчерта министър Петров.

От АП съобщиха, че са получили постановлението на ВКП и предстои да предприемат необходимите действия за изпълнението му.

Компанията "Вива Венчърс", определена за предпочетен купувач на БТК е доволна от решението на ВКП и от възможността да продължи преговорите за приватизацията на телекомуникационната компания. Това се казва в съобщение на купувача. Преговарящият екип на "Вива Венчърс" ще уточни следващите стъпки на процеса с екип на АП, се казва още в комюникето.