Двама служители на „Напоителни системи" - Плевен обявиха гладна стачка в знак на протест срещу това, че не са получавали заплатата си от три месеца, съобщава Нова телевизия. Междувременно всички служители на дружеството излизат на протест днес.

Петър Стоянов се решава за втори път на гладна стачка, след като миналата година отново имаше забавяне на изработени заплати. Сега служителят гладува вече четвърти ден. „Чувствам се все още добре, надявам се, че ще получим някакъв положителен резултат. Колкото по-скоро - толкова по-добре. Имам си и съмишленик вече", сподели Стоянов.

От днес към гладната стачка се присъедини и колегата му Цветан.

„Без пари се живее много трудно. Ние не можем да виним специално в Плевен нашия управител г-жа Кръстева, не можем да виним и изпълнителния директор в София г-н Методиев, защото точно от тях днес нищо не зависи. Аз съм убеден, че само г-н Греков може да се застъпи за „Напоителни системи", както обеща - че трябва да се планират средства от бюджета, за да можем да си гледаме работата", коментира Петър Стоянов, който има да взима около 1600 лева.

Работещите в държавното дружество „Напоителни системи" обявиха десетдневни стъпаловидни протести. 1800 работещи в предприятието от три месеца са без заплатиПървият от поредицата протести се състоя в Благоевград, съобщава БНР. Стотици хора се събраха на входа на града с намерението да пресекат главния път Е-79, с което, макар и за кратко, да блокират движението. Плътен кордон от полицаи обаче не позволи това.

Организаторите на протеста бяха привикани да подпишат предупредителни протоколи. Всички около 300 души, работещи в най-големия клон на държавното дружество „Струма-Места" от Перник, Кюстендил, Дупница, Благоевград, Сандански и Гоце Делчев бяха тук, подкрепени и от колегите си, дошли от Стара Загора, Пловдив и София.
В дружеството повечето хора работят на минимални заплати - между 350 и 400 лева.

Протестиращите поискаха незабавни действия от всички държавни институции, за да се приведе по най-бързия начин в действие поправката в закона, приета миналата седмица в пленарна зала, така че да се гарантират свежи пари за дружеството. Иначе под въпрос е националната сигурност на страната, казаха те.
Утре протестът продължава
в Пловдив.

Припомняме, че преди седмица ресорният министър Димитър Греков обяви, че задълженията на държавното дружество „Напоителни системи" са близо 10 млн. лева. Работниците вече четвърти месец са без заплати. Стана ясно също, че загубите ще бъдат възстановени от бюджета на МЗХ.