Изненадваща проверка на Автомобилна администрация се провежда на "Капитан Андреево", съобщи БНТ.

Проверката е започнала в 4 часа тази сутрин и ще продължи до сутринта.

"Проверката е в контекста на всички усилия на държавата за въвеждане на по-строги санкции, особено на граничните пунктове", заяви министър Ивайло Московски.

Две мобилни лаборатории в момента извършват проверки - на камиони и на автобуси.

До 7 часа тази сутрин са проверени 47 превозни средства и са съставени 15 акта. Констатирани са пет основни нарушения, сред които нередности в тахографските документи и липса на преводи на свидетелства за правоуправление.

Ивайло Московски отбеляза, че са постъпили сигнали от няколко асоциации на превозвачи в България за нерегламентирани превози на пътници, които се осъществявали предимно в неделя и понеделник.

Според него, когато всички държавни институции се обединят за сериозен контрол, в голяма степен ще се намалят нерегламентираните превози.

При установяване на нерегламентиран превоз на пътници глобата за първо нарушение е 1 500 лева, а при второ - 3 000 лева, съобщи директорът на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов, който също е на граничния пункт.

Той уточни, че при първо нарушение превозното средство се спира от движение за шест месеца на наказателен паркинг, а при второ - за една година.
За миналата година са установени общо 125 такива нарушения, а от началото на тази година броят им е 43.

Технически проблеми при влизащите автобуси не са констатирани.

Проверките ще продължат и по другите гранични пунктове. Засега няма информация за забавяне на трафика и натрупване на опашки, по-големи от обичайните.