Започва разследване на Асоциацията на петролните и газовите компании и фирмите, които участват в нея.

Целта е да се установи дали има злоупотреба с господстващо положение и картелно споразумение.

Проверката ще се направи от Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, която се е самосезирала за евентуално нарушение на пазарните принципи.
Новината съобщи председателят на КЗК Петко Николов, цитиран от БНР.

Припомняме, пред дни бе от Комисията съобщиха, че на този етап не могат да се самосезират, тъй като нямат налични доказателства, но тече проверка.

Петко Николов информира още, че отделно комисията се е самосезирала и за евентуално нарушение за злоупотреба с господстващо положение по отношение на "Лукойл Нефтохим България" във връзка с цените, на които се предлага основният продукт, продаван в бензиностанциите.

Той посочи още, че в момента се наблюдават и други сектори като енергийния пазар и пазара на телекомуникациите.

Според Петко Николов, когато се говори за картелни споразумения, е много важно антимонополният орган да има реалните правомощия и лостове, с които да може да влияе по отношение на един пазар и участниците в него.

По думите му не е възможно със санкция - глоба от максимум 300 хиляди лева - да се накарат компании да преустановят участието си в картелно споразумение или да бъдат възпрени от евентуално такова.

Петко Николов апелира към промени в нормативната уредба, относно правомощия на комисията, възможност тя да налага временни мерки, когато е налице сериозно съмнение за картелни сделки.
Според Николов тези мерки трябва да са поведенчески и структурни