Ефективна безсрочна стачка започнаха работниците от завода за металорежещи машини “Металик-Пазарджик”, заради неизплатени трудови възнаграждения от месец декември. 100 процента от продукцията на завода се изнася в Германия, Испания и Холандия.

170 хиляди лева е сумата, която фирмата дължи на работниците. В края на месец април представители от работническия колектив и ръководството са подписали споразумение за издължаване на сумите, но от 16 май се нарушава приетият график. Директорите отклоняват постъпленията за други нужди. Тогава работниците решават да проведат стачни действия.

С едночасов протест същия ден те предупреждават за предстояща стачка, ако проблемът им не бъде решен.След този протест ръководството отново обещава изплащане на сумите за 5 юни, но това отново не става. Изпълнителните директори се оправдават със зтруднения на дружеството по експедицията и транспортирането на продукцията. Дори е имало поет ангажимент от немските партньори за изплащане на дължимите суми. За сега партньорите, според директорите, били в инвестиционна криза.