Според доклада на Международната организация по труда България е изпълнила в голяма степен прилагането на интегрирания подход в дейността на Инспекцията по труда. Това съобщи директорът за Европа и Азия на Международното бюро по труда Фридрих Бутлер на конференция, която се провежда в Боровец.

Изпълнението на проекта за интегрирания контрол приключва и той ще се използва като модел за прилагане в други страни, посочи директорът на Главната инспекция по труда Тотю Младенов.

По неговите думи е необходимо да се подобри качеството на контрола и че не трябва да се удължава за трети път срокът за изпълнение на изискванията по Закона за безопасни и здравословни условия на труд.

От 1 януари Главна инспекция по труда би трябвало да започне да затваря цели производства и предприятия, а това ще създаде големи социални проблеми, посочи още Младенов. Необходимо е политическо решение за удължаването или не на гратисния период за изпълнение от предприятията на изискванията по Закона за обезопасени и здравословни условия на труд.

В началото на следващата година ще бъдат назначени още 40 инспектори по труда.

При изготвянето на Закона за Главната инспекция по труда ще се запише текст, според който работодателите ще се наказват с лишаване от свобода, ако възпрепятстват дейността на инспекторите по труда, съобщи още Тотю Младенов.