Работодателските организации се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Представители на бизнеса се събраха в централата на АИКБ, за да вземат официално решение за това, като зам.-председателят на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев - който не присъства, е упълномощил колегата си от АИКБ Васил Велев да гласува „за" от негово име.

Причината е вчерашното споразумение, подписано между кабинета и синдикатите, с което МС се ангажира да вдигне с три процента пенсионната осигуровка.

В съвместна декларация национално представителните работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, Български съюз на частните предприемачи „Възраждане", Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Съюз за стопанска инициатива - обявяват временно оттегляне от Националния съвет за тристранно сътрудничество до заменяне на двустранните преговори с тристранен диалог.

Не може да ставаме параван на договореността под уличен натиск за вдигането на пенсионната вноска с три процента, коментира председателят Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той посочи, че целта на тази мярка е да се вдигнат разходите на здравната каса с 500 млн. лв., което представлява ръст от цели 25%.
Къде другаде има подобен ръст, че той се осигурява за една нереформирана област, риторично попита Велев и посочи, че бизнесът и работниците стават донори на тази порочна практика.

"Години наред синдикатите у нас повтарят, че неплащането на осигуровките трябва да се криминализира, а ние твърдим, че това е безумие. По този начин ще се създаде възможност за репресии от страна на изпълнителната власт към работодателите."

Това коментира от своя страна Теодор Дечев, зам.-председател на Съюза за стопанска инициатива.

Според него не са посочени важни неща като това за какъв период от време не плащането на осигуровки ще си криминализира и за каква сума.
Ако вината за неплащането на осигуровките е на държавата за това, че не се е издължила към дадена фирма - как ще се процедира, попита Дечев.

Той заяви, че ако подобна мярка влезне в сила, някои работодатели ще бъдат принудени да съкратят работници, само и само да могат да платят на всички дължимите осигуровки и да не бъдат съдени.

Дечев определи като "спъване отзад" двустранните преговори между правителството и синдикатите, на които беше взето решение да се вдигне пенсионната осигуровка с 3%.

Обикновено такива неща се правят скрито, но този път бяхме свидетели на груба грешка от страна на правителството, което се съгласи на подобни разговори без участието на работодателските организации, каза още Дечев.