Министърът на културата Вежди Рашидов заварил министерството с 12,5 млн. лв. дефицит. Това обяви самият той пред медиите, след днешното правителствено заседание.

"Декември месец нямаше пари за заплати и за театрите", коментира Рашидов. Той обаче успял да говори с финансовия министър - "то не беше и говорене, и спор дори". В крайна сметка са стигнали до извода, че не може да се допуснe хората да останат без заплати за ноември и декември. Този въпрос е решен, след като Културното министерство е получило 4 млн. лв.

Вежди Рашидов припомни, че миналата година бяха намалени парите за българско кино с 1,2 млн. По думите му, е трябвало да се зададат въпроси - защо са намалени парите на киното, защо в театрите не са останали пари за заплати за ноември и декември. "Тенденцията е плавно нагоре, отколкото застой и нищо", заяви Рашидов.

В областта на културата, ако не сте забелязали предишния мандат колко много неща станаха, значи няма да забележите и този мандат. Така министърът отговори на въпроса за задачата, която си поставя за тази година. Много са задачите, проблемите също са много, според Рашидов.

Рашидов заяви още, че са отворили всички процедури по проекта "Ларгото", след като  две години "било в найлон завито".

Министърът на културата се похвали с откриването на чисто ново българско кино: "Ако и това не го забеляза никой - кино "Одеон" вече е в най-модерен вид, с цялостен ремонт, нова техника - едно прекрасно българско филмотечно кино."

Министърът информира, че стартират и спрените ремонти на Шуменския театър, и още няколко обекта. Спешни проблеми, по думите му, е имало по гробницата в Старосел, поради което са предприети аварийни проверки, отпуснати са средства за укрепване.

Културният министър ще се заеме и с театъра в Пловдив. За него вече има проекти, но са необходими пари, стана ясно още от думите му. "Не може български театър да седи, особено когато 2019 г. Пловдив е европейска столица на културата", коментира Рашидов.
Припомняме, пожар унищожи Драматичния театър в Пловдив през август 2013 година.