Служители на НСБОП, РЗБОП-Стара Загора, и РПУ-Казанлък разкриха организирана престъпна група, извършвала данъчни измами, съобщи пресцентърът на МВР.
Акцията е проведена под прякото наблюдение на Окръжна прокуратура-Стара Загора и със съдействието на Агенцията за финансово разузнаване.

Общо седем души, сред които и две жени, са съпричастни към престъпната схема за злоупотреби с ДДС, нанесла щети за стотици милиона лева на държавата. Седмината водели счетоводството на търговските дружества и пряко са участвали в измамите Засега доказателства за участието в незаконния механизъм са открити за пет фирми, данъчно регистрирани в София, Варна и Казанлък.

Част от тях извършвали търговски сделки за милиони левове в областта на енергетиката, като доставяли оборудване, резервни части и осигурявали ремонтни работи за българските ТЕЦ-ове и АЕЦ-Козлодуй.

За да намалят дължимия ДДС към държавата, те ползвали останалите фирми, които декларирали фиктивни сделки чрез издаване на фактури за извършени транспортни и рекламни услуги. Организаторите често сменяли седалищата и собствениците на фирмите, за да прикрият следите от незаконната си дейност.

При извършените обиски, от офисите на търговските дружества са иззети компютри и счетоводна документация. По случая е образувано следствено дело в Окръжна следствена служба-Стара Загора. Срещу уличените лица се водят и други две разследвания за източване на ДДС и пране на пари от тази година.

Следствените дела по тях са образувани в Окръжна следствена служба-София и в Националната следствена служба.