Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова е провела извънредно съвещание с ръководствата на НКЖИ, БДЖ и „Железопътна администрация" заради инцидента на жп прелез в кв. „Обеля" в София.

Министър Ангелкова е разпоредила на генералния директор на НКЖИ, Милчо Ламбрев, да бъдат временно отстранени от длъжност пряко отговорните лица: прелезопазачът, който е бил на смяна, ръководител движение на жп гара Волуяк и директорът на поделение „Управление на движението на влаковете и гарова дейност" - София.

Още вчера Ангелкова е разпоредила на Дирекция „Звено за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътен транспорт" да извърши проверка на фактическите обстоятелства, причина за инцидента.

Припомняме, вчера, 9-и октомври, в 14:10 ч., на жп прелез „Обеля" в кв. „Обеля" 2, локомотив, движещ се от гара Волуяк за Централна гара София, удари лек автомобил и един човек загина.

Следващият вторник ще се проведе предварително планирано оперативно заседание по безопасност в сектор железопътен транспорт. На него, ръководствата на двете железопътни компании и ИА ЖА, по искане на министър Ангелкова, трябва да представят краткосрочни и дългосрочни мерки за повишаване на безопасността.

Пред Money.bg генералният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев заяви, че временното отстраняване на служителите е за да се изяснят обстоятелствата около инцидента. Спорният момент е дали бариерата на прелеза е била спусната или не. Жената, която е била на пост като прелезопазач, не може да си спомни дали бариерите са били спуснати или не, каза Ламбрев. В същото време всички свидетелски показания - на машинистите, на пешеходците и на търговците с обекти в близост до инцидента твърдят, че бариерата е била спусната. Освен това следите на колата показват маршрут встрани от линията на бариерата, допълни Ламбрев.

В момента причините за инцидента се изясняват от следствените органи и от посоченото по-горе Звено за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътен транспорт.