НЕК Средният българин употребява между 150 и 200 киловат часа ток на месец и за него увеличението на цената на електроенергията за бита ще е около 10 на сто. Това заяви пред БНР председателят на Държавната комисия за енергийно регулиране Константин Шушулов.

Той посочи, че близо 35 на сто от българските семейства изразходват до 75 киловатчаса ток месечно, който остава по старите цени.

Прогнозата на синдикатите за 40-процентно увеличение на цените на тока след приватизацията на електроразпределителните дружество в никакъв случай не е вярна, каза още Шушулов. Той допълни, че комисията за енергийно регулиране ще продължи да регулира цените и ще ограничава разходите с цел да не се покачват цените и да не са непосилни за потребителя.

Така че потребителите могат да бъдат напълно спокойни, че нищо особено няма да се случи след приватизацията на електроразпределителните дружества, подчерта Шушулов.

Той обясни, че дружествата наистина изискват някои допълнителни инвестиции, но, по думите му, държавната комисия ще направи така, че инвестициите да бъдат разсрочени в един продължителен срок от време, за да не окажат силно и непоносимо влияние върху цените не електрическата енергия за населението.