Падналият мокър сняг през изминалата нощ обледи съоръжения на ЧЕЗ и скъса проводници.  Вследствие на това прекъсна електрозахранването за клиенти на компанията в района на София, Перник, Кюстендил, София област и Благоевград, информират от електроразпределителната компания.

„Ледът сковава съоръженията, къса проводници и затруднява локализирането и отстаняването на авариите. Мобилизирахме допълнителни аварийни групи и работим с неимоверни усилия за по-бързо справяне със ситуацията. Искам да подчертая, че хората работят в много тежки условия. Имаме пълното съдействие и подкрепа на Министерството на енергетиката, на колегите от ЕСО и на местните власти.  Ние сме създали необходимата организация и разполагаме с високопроходима техника, но да знаем, че ако се наложи можем да разчитаме на подкрепа, е изключително важно в такъв момент", каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане в ЧЕЗ Разпределение България.

В Област Перник от лошото време са засегнати 60 населени места.  В 10:20 ч. тази сутрин там аварира транформатор в ТЕЦ Република, който не е собственост на ЧЕЗ, вследствие на което прекъсна електрозахранването на 10 хил. абоната. В Кюстендил без ток са около 50 населени места, в София област засегнати са 40 селища, в област Благоевград - 25.  В София клиенти без електрозахранване има в с.Марчаево, кв. Владая, с. Клисура, с. Горни Лозен, кв. Борово, кв. Красно село, с. Долни Пасарел, с. Балша, с. Кътина, с. Доброславци, с. Суходол и с. Мало Бучино. Работата продължава и за възстановяване на електрозахранването и в последните няколко населени места от област Монтана - в общините Вършец и Берковица.

По отстраняването на авариите работят около 150 екипа, оборудвани с необходимите инструменти, материали и високопроходима техника - автовишки, автобагери, моторни шейни и АТВ-та с вериги за сняг.