Поройните валежи са нанесли огромни щети и на реколтата от пшеница. Именно това налага спешно да се свика заседание на Консултативния съвет по зърното. То ще се проведе днес, съобщава БиТиВи. Очаква се на заседанието да бъде представена оценка на щетите, нанесени на реколтата.

Зърно ще има, а хлябът няма да поскъпва, успокои Греков
Още...

Около 250 000 дка с пшеница са съсипани напълно заради последните интензивни валежи. От тях няма да има добив на зърно. Добивите от тези площи представляват 25% от цялата очаквана реколта. Най-засегнати от проливните дъждове са посевите в Добруджа.

Земеделският министър Димитър Греков призова засегнатите стопани да декларират пострадалите площи в областните дирекции по земеделие. Той е на мнение, че щетите няма да доведат до недостиг на хлебно зърно за изхранване на населението, но се очаква скок на цените.

Преди наводненията прогнозата беше за очаквана реколта от 5 млн. тона хлебно зърно. Тя щеше да е най-добрата за последните 8-9 години.

От Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите, цитирани от Нова телевизия, прогнозираха, че въпреки загубите, недостиг на зърно за производството на хляб няма да има. Причината е в добрия добив от южните части на страната, които не бяха засегнати от наводненията.