Румъния предлага редица възможни общи проекти с България - 2 нови моста на Дунав с прилежаща инфраструктура на Силистра-Кълaраш и Никопол-Турну Магуреле, проект за подобряване на навигацията по река Дунав, съоръжение за добив на хидроенергия с допълнителни компоненти за предотвратяване на наводненията по бреговете на река Дунав и вертикален газов коридор юг-север.

Това обяви на пресконференция в Русе вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева, която бе на визита в северната ни съседка.

По думите й, България и Румъния имат шанс да получат финансиране по плана „Юнкер", ако кандидатстват с добри общи проекти, а идеите тя е обсъдила с премиера Виктор Понта.

Румънската страна отправи покана за провеждането на междуправителствено заседание между двете държави в рамките на месец и половина, на което да бъдат обсъдени вече конкретни проекти, информира Кунева. Тя добави, че румънските предложения ще бъдат детайлно обсъдени от българска страна.

Вицепремиерът категорична, че двете страни могат да действат като мотор на региона, ако обединят усилия.

Кунева отново посочи, че България трябва да използва добрия пример на северната ни съседка в борбата с корупцията, като създаде аналогични на нейните структури със сходни правомощия.

Политиката в антикорупцията не се прави от страхливци, коментира още Кунева. Тя беше категорична, че условия за успех на тези органи са независимостта от политически натиск, устойчивостта им на атаки и обществената подкрепа.