Русия склони на равноправно участие в България в компанията по проекта „Южен поток".

Това стана ясно от пресконференция на премиера Сергей Станишев и икономическия министър Петър Димитров непосредствено след извънредно заседание на кабинета, на което е одобрено проектоспоразумение с Русия за „Южен поток" и е упълномощен Петър Димитров да го подпише.

Очаква се това да стане още днес.

Ще бъде учредена смесена компания между България и Русия, която ще управлява частта от газопровода „Южен поток", минаващ през българска територия.

До преди два дни предполагах, че няма да стигнем до подписване
на споразумението по време на визитата на руския президент, поради оставащите открити въпроси, каза премиерът и допълни, че последните два дни са се водили интензивни конструктивни преговори по прокетоспоразумеитето.

Точката е присъствала и във вчерашния дневен ред на редовното правителствено заседание.
Най-вероятно основните разговори са протекли снощи след пристигане на руския президент Путин у нас.

На правителственото заседание вчера беше даден мандат на министъра на икономиката и енергетиката да продължи разговорите, които приключиха вчера вечерта, каза Станишев.

При вземането на всички решения България ще има реално влияние, защото при договорното съотношение не може да бъде пренебрегвана българската страна
              С. Станишев

Един от ключовите въпроси, по които имаше разногласия и вече е изчистен беше за дяловото съотношение в собствеността на компанията и се постигна съгласие то е да е 50 на 50, съобщи Станишев.

Това е споразумение за компания на територията на България и "Булгаргаз" ще бъде поканен да участва на равни начала.

При вземането на всички решения България ще има реално влияние, защото при договорното съотношение не може да бъде пренебрегвана българската страна, подчерта Станишев, като изтъкна личния принос на президента на Руската федерация за постигането на този резултат. 

Премиерът подчерта, че споразумението по проекта „Южен поток" е от стратегически интерес за България, тъй като диверсифицира пътищата за енергийни доставки и придава по-голяма тежест на България на енергийната карта на Европа.

Той съобщи още, че е постигната и договореност с руската страна за включване на многостранно споразумение, за което първоначално Русия не е била съгласна. Крайната дестинация на това многостранно споразумение ще бъдат страни от Европейския съюз.

Защитихме най-важния интерес на България - всички решения ще се вземат с равноправно участие на българската страна", изтъкна министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Той поясни, че „Булгаргаз" чрез участието си вероятно ще инвестира 200 млн., евро, а очакваните инвестиции на компанията са около 700 млн. евро.

Нормата на печалбата ще бъде такава, че да се осигури възвращаемост на инвестициите в рамките на 15 години, каза още Димитров.

Премиерът допълни, че общите инвестиции по проекта се очаква да възлязат на 1.4 млрд. евров зависимост от маршрута, като само от ДДС се очакват 220 млн. евро.

По-късно, след срещата си с руския първи вицепремиер Дмитрий Медведев - почти сигурен бъдещ президент на Русия, премиерът Станишев заяви, че макар и след трудни преговори, сме постигнали взаимноизгодно споразумение по проекта „Южен поток".

За първи път „Газпром" подписва споразумение, което е с участие в собствеността 50:50, отбеляза от своя страна руският първи вицепремиер, който е и председател на Съвета на директорите на "Газпром".

Според Дмитрий Медведев постигнатите договорености отговарят както на интересите на Русия, така и на интересите на България.
Те дават възможност на Русия да транспортира газ до пазарите на ЕС и да изпълнява поетите ангажименти към италиански компании, а на България - да получава при нарастване на потреблението на газ допълнителни количества синьо гориво извън вече договорените до 2030 г.  

Припомняме, проектът "Южен поток" предвижда изграждането на транзитен газопроводът Русия през Черно море и територията на България към Южна Европа.
Очаква се общата дължина на черноморския участък да е около 900 км, а максималната дълбочина, на която ще бъдат разположени тръбите е над 2 километра.
Капацитетът на черноморския участък от газопровода ще бъде 30 млрд. куб. м газ годишно.
Подробно за Южен поток...

Първоначално се очакваше договорът за Южен поток да бъде сред документите, подписани от българската и руската страна при днешната визита на президента Путин у нас.

От вчерашни изявления на премиера Станишев и външния министър Калфин обаче стана ясно, че договорът за „Южен поток" няма да бъде подписван на всяка цена.

Има изготвена българска позиция по проекта, но засега няма готовност за подписването му по време на посещението на Путин, уточнява Калфин.

Всички двустранни документи предстои да бъдат подписани на церемония в президентската администрация в 12.30 часа в присъствието на президентите Първанов и Путин.

Днешният руски печат коментира широко въпроса с „Южен поток".

Транзитьорът поставя условия на доставчика. България смята да получи контролния пакет от Южен поток.

Консенсус все още не е постигнат и българите най-вероятно не ще успеят да наложат условията си на руската компания "Газпром", отбелязва вестник "Газета", цитиран от БТА.