Валентин ЦеровскиРусия ще подпише в началото на май тристранния меморандум с България и Гърция за изпълнението на проекта за петролопровода “Бургас-Александруполис” , съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски при завръщането си от Москва.

В Русия е обсъждана възможността и формите, под които и Турция би могла да участва в този проект, каза още министърът. Той каза, че само една дума е забавила подписването на меморандума, но не пожела да уточни за какво става въпрос.

Валентин Церовски каза още, че не е изненадан от решението на Турция да спре вноса на наш ток. От Нова година насам две са били сериозните предупреждения, че това може да се случи, посочи той пред “Дарик радио”.

Министър Церовски, както и министърът на енергетиката Милко Ковачев, изрази готовност спешно да замине за среща в Анкара по въпроса при готовност от турска страна. Той не отхвърли варианта да бъде прекратено междуправителственото споразумение, което урежда износа на ток, но според него е възможно и да се подменят проектите в това споразумение. Имаме поне 2-3 предложения, които да са взаимоизгодни, каза още Валентин Церовски.