Русия ще финансира проекта Белене до избора на стратегически инвеститор. Това стана ясно след срещата на министър на икономиката Трайчо Трайков с руския енергиен министър Сергей Шматко и генералния директор на Росатом Сергей Киренко.

Шефът на Росатом уточни, че става въпрос за влагане на собствени средства, които според него за тази година ще бъдат около 350 -400 млн. евро.
Това включва и плащане на следващите етапи за изготвяне на оборудване за АЕЦ Белене, което се прави в Русия Германия и Франция, както и работата на самата площадка.

Финансирането на 2011 г според шефа на Росатом ще възлезе на 1 млрд. - 1,5 млрд. евро и зависи от изпълнението на плановете за тази година.

Трайков съобщи, че днес Българския енергиен холдинг е публикувал обявата за избор на консултант, който ще подготви конкурса за стратегически инвеститор.

Това би отнело около една година а може и повече, а в този период България няма възможност да финансира проекта.

Затова на днешната среща основно е обсъждана идеята Русия да финансира за продължаване на проекта до навлизане на стратегични инвеститор, като са спазени условията да няма държавна гаранция, да няма корпоративна гаранция от страна на НЕК и БЕХ, каза Трайков и добави, че ще има проектна компания.

Симеон Дянков:
Държавен заем от Русия няма да взема.
                                    Още...

Генералният директор на Росатом Сергей Киренко поясни, че в периода до избора на стратегически инвеститор площадката не може да остане в сегашното състояние.
Тя би трябвало или да се консервира и след година и половина - две да се разконсервира, което би означавало допълнителни разходи и рискове.

Затова сме готови да финансираме изграждането докато правителството подбира стратегическите инвеститори, каза Киренко.

Той подчерта, че проектът АЕЦ Белене е много перспективен и че за това не са необходими гаранции от българска страна, за да поеме Русия ангажимента за финансиране до избора на стратегически инвеститор.

Когато България го избере, той ще ни върне вложените пари, каза Киренко.

СДС иска изслушване на министъра на икономиката Трайчо Трайков за проекта „Белене"
                                     Още...

Страните са се договорили до края на март да започне практическата работа, съобщи още Киренко.

Руският енергиен министър Шматко каза, че освен АЕЦ Белене" са обсъдили и проектите Южен Поток и Бургас - Александруполис.
България е значим партньор за реализацията на Южен Поток, каза Шматко и съобщи, че са се договорили да се направи инвентаризация на информацията за реализацията на проекта.

По думите му България и Русия следователно реализират прагматично сътрудничество в икономическата сфера.