Въпреки ниските изкупни цени на млякото и месото, от които се оплакват фермерите, в България тази година има увеличение на едрия рогат добитък с около 10 на сто.
Тази година кравите са се увеличили с около 38 хиляди и в момента са 380 хиляди, а овцете са близо милион.

Това обяви в Ловеч на среща с местните животновъди Николай Маринов - директор на Главна дирекция "Земеделие и и регионална политика" в Министерството на земеделието и храните.

Експерти от министерството и Агенцията по безопасност на храните запознаха фермерите от региона с предложенията за промени в Закона за ветеринорно-медицинската дейност, който се очаква да влезе за обсъждане в пленарна зала в началото на следващата година.

Според Николай Маринов приоритет в момента са превантивните мерки и профилактиката по отношение на епизоотичната обстановка в страната.
Държавна профилактична програма за задължителните мерки за профилактика и борба срещу болестите по животните ще бъде планирана за 3 години напред, а не както е сега, година за година. Така ще могат да се планират дейностите по Програмата и те ще могат да бъдат проведени в оптималните срокове според ветеринарния календар.

За животновъдите проблемите са други и основно те са свързани с пазара - ниската изкупна цена на млякото, пазара на агнета, който тази година почти е бил спрян, високите наеми на общински пасища и др.