20 лева става глобата за нередовен пътник в столицата от днес, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Сред промените са отпадане на билета за двукратно пътуване (наземен транспорт и метро) - за 60 минути, билета с талони за 5 еднократни пътувания за един пътник, електронния билет за 5 еднократни пътувания за един пътник, зареден в електронната карта за пътуване в тролейбусите и трамваите, както и електронния билет за 5 еднократни пътувания, заредени в електронна карта за пътуване с метро.

Аргументът е по-слабият интерес от гражданите към някои от превозните документи.

Тарифата за всички преференциални превозни документи ще е едномесечна, без промяна на сега действащите цени. Отпадат обаче преференциалните превозни документи за две линии, както и тези с период на валидност три и шест месеца за всички преференциални категории пътници.

Студентски карти за пътуване по преференциални условия ще могат да се издават и на студенти срещу международна студентска идентификационна карта /ISIC/.

Контрольорите по редовността на пътниците ще продават билет за еднократно пътуване на стойност 20.00 лв. на пътник, който не се е снабдил предварително с превозен документ (билет или абонаментна карта) и не е закупил билет от водача, непосредствено след качването си от първа врата в превозното средство, или от билетен автомат в трамваите и тролейбусите. Целта е да се ограничат гратисните пътувания, с които се ощетяват гражданите, пътуващи с редовни превозни документи.

От 1 май всички превозни документи за обществения транспорт в София ще се издават на електронен носител, с изключение на еднодневните карти и картите за някои преференциални категории пътници по образец единен за страната.

Цената на абонаментните карти по редовна тарифа ще зависи от това дали са персонализирани или не са. За персонализираните се запазват сега действащите цени. Абонаментни карти по редовна тарифа за една линия ще се издават само за един месец. Отпада абонаментът за две линии.

В употреба влизат два нови абонаментни пакета - семеен и бизнес пакет. Семейният пакет дава възможност на родител да закупи на детето си ученическа карта за всички линии на 50% от цената й, когато си закупи абонаментна карта по редовна тарифа, персонализирана за всички линии.

Бизнес пакетът пък е подходящ за фирми и ведомства с най-малко 25 човека персонал, които редовно ползват услугите на обществения транспорт в София.