Нови европейски екостандарти за битовите отоплителни уреди влизат в сила от 2019 година. Целта им е намаляване на замърсяването на атмосферния въздух, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.
Той участва в ХII годишна среща "Общините и държавата - заедно за по-чиста околна среда", организирана от Националното сдружение на общините в Република България.

На срещата министърът разясни, че има нов подход за управление на европейската екологична мрежа Натура 2000. Той въвежда териториалния принцип. Отговорността за управление на зоните от Натура 2000 ще е на областните управители.
Общинските власти ще имат основна роля за намиране на баланс между икономическото развитие, интересите на местните общности и опазването на околната среда, подчерта министърът.

Мерките на общинско ниво за намаляване на замърсяването на въздуха и управлението на отпадъците бяха основен акцент на форума. Министър Димов призова кметовете да кандидатстват за 111 млн. лв. по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2014-2020 за мерки за реализация на общинските програми за чистотата на атмосферния въздух.

"Замърсяването на въздуха е от най-съществените проблеми и местната власт трябва да го приеме с необходимата сериозност", призова министърът.

Намирането на социално-икономически баланс е най-трудният аспект при решаването на проблемите с качеството на атмосферния въздух, според Димов.

"Виждането ни в момента е, че трябва да намерим начин да ограничим вноса и продажбата на горива с високо съдържание на сяра и пепел и да въведем нови стандарти за отоплителните уреди", каза Нено Димов.

Дизелови и бензинови автомобили по равно замърсяват въздуха на София

Дизелови и бензинови автомобили по равно замърсяват въздуха на София

Обсъжда се по-стриктен контрол за вредни емисии при първа регистрация на автомобилите

Решението обаче ще бъде взето след широка експертна дискусия на кръгла маса през ноември с всички заинтересовани страни. Ще бъдат обсъдени и предложенията за намаляване на замърсяването от автомобилния транспорт, както и контрола при регистрация на коли с вредни емисии.

Ново депо събира сметта на девет общини в Пазарджик

Ново депо събира сметта на девет общини в Пазарджик

Инвестицията от над 15, 8 млн. лв. е за около 250 хил. души в района

Относно управлението на отпадъците, министърът каза, че са закрити 96 от 113 общински депа. Остават три общини, които не са изградили навреме регионални депа за битови отпадъци. Сега други общини поемат техните отпадъци и не е справедливо всички да плащат цената, обясни министърът. Той се надява, че до края на годината общините ще закрият старите депа, така че да не се стигне до ефективни санкции по наказателната процедура срещу България.