Вива Венчърс Холдинг е одобрен за купувач на 65 на сто от капитала на БТК. Това стана ясно след решението на 5-членния състав на Върховния административен съд, според което Надзорния съвет на агенцията за приватизация с мълчаливо одобрение е одобрил сделката.

Така 5-членния състав на Върховния административен съд потвърди решението на 3-членния от същия съд от началото на септември. Настоящото решение не подлежи на обжалване.

Припомняме, че на 15 август Надзорният съвет поиска ръководството на агенцията и австрийският холдинг да положат усилия за постигане на съгласие за парафиране на договор. До тази дата надзорниците трябваше да се произнесат дали одобряват или не така предложената сделка за продажбата на 65 на сто от БТК.

Според закона за приватизация, ако няма изрично произнасяне се приема, че е налице мълчаливо съгласие. Такова бе и решението на 3-членния състав на Върховния административен съд от 3 септември. То бе обжалвано от Надзорния съвет за агенцията за приватизация.

В коментар на Вива Венчърс се казва, че с днешното определение на ВАС за пореден път се потвърждава законността на Вива Венчърс като купувач на БТК. “Това ще позволи на Вива Венчърс да започне работата си за модернизирането на БТК незабавно”, каза Джоана Джеймс, Управляващ директор в Адвент Интернешънъл.

Вече на два пъти Вива Венчърс поиска от Изпълнителния съвет на АП да определи дата за подписване на договора по сделката и потвърди готовността си да приключи сделката в най-скоро време. Това стана с писма, изпратени до АП на 18 август и на 3 септември.