БТК КНСБ ще подкрепи приватизацията на БТК и продажбата на компанията на “Вива Венчърс”, само при условие, че се подобрят социалните параметри и се съкратят до 6 хиляди души за период от 5 години, а не както предлага “Вива Венчърс” – 9 хиляди за 3 години.

Синдикатът настоява и част от цената на сделката да се задели за социален фонд, от който да се финасира преквалификацията на съкратените и купувачът да насочи част от осовбодените в помощни дейности, които ще разкрие. КНСБ желае да договори с “Вива Венчърс” и схеми за доброволно ранно пенсиониране и доброволно напускане срещу обезщетение, както и подпомагане на работниците при започване на собствен бизнес.

Георги Бочев, председател на федерация “Съобщения” към синдиката обяви, че ако се съкратят до 9 хиляди души персонал, купувачът ще си спести 90 милиона евро само от заплати. И от технологична гледна точка не било възможно да се съкратят 9 хиляди души, защото предвидените инвестиции – 400 милиона евро, не предполагат бързата цифровизация, която е по-малко трудоемка.